Miten poikkeuksellinen tilanne tulee näkymään keväällä rekrytointimarkkinoilla?

Kaksi viikkoa sitten olin perheen kanssa talvilomalla Berliinissä ja heräsin aamuyöstä kännykän piippauksiin. Venäjä oli hyökännyt ilmaiskuin Ukrainaan. Ensireaktiot olivat epäusko, ahdistus ja voimattomuuden tunne.

Sotatilanteen seuraaminen, yritys auttaa omalta osaltaan ukrainalaisia ja asioiden analysointi ovat varmasti vaikuttaneet jokaisen suomalaisen arkeen viimeisen kahden viikon aikana.

Rekrytointimarkkinoilla tämä on näkynyt hetkellisenä jäätymisenä. Työpaikan vaihdos on aina iso muutos. Silloin kun maailma ympärillä järkkyy, halutaan turvata niihin asioihin, jotka tuntuvat vakailta.

Yritykset ovat hyvin erilaisissa tilanteissa tällä hetkellä. On niitä yrityksiä, joista tällä hetkellä halutaan aktiivisesti pois. Yrityksen toiminta ja arvot sotivat omaa arvomaailmaa vastaan.

Venäjälle asetetut sanktiot vaikeuttavat monen vientiyrityksen ja Venäjällä toimineen yrityksen toimintaa. Liikevaihdon tippumiseen joudutaan reagoimaan kustannussäästöillä, joka tulee tarkoittamaan lomautuksia ja irtisanomisia.

Kokonaan uusia liiketoimintoja ja yrityksiä syntyy myös tilanteen johdosta. Tässä tilanteessa Suomen omavaraisuutta ja huoltovarmuutta halutaan vahvistaa.

Liikehdintää yritysten (myös julkisen sektorin) välillä tullaan näkemään.

Tällä hetkellä korostetusti nousevat esiin myös rekrytoitavilta haluttavat henkilökohtaiset ominaisuudet: kyky toimia epävarmuuden keskellä, kyky sopeutua muuttuviin olosuhteisiin ja kyky toimia poikkeuksellisissa tilanteissa.

Työpaikkailmoituksilla ei nyt kaiken informaatiotulvan keskellä välttämättä tavoiteta oikeanlaisia ehdokkaita. Suorahaku toimii poikkeuksellisessakin tilanteessa. Ehdokkaalle pystytään aidon dialogin kautta antamaan rehellinen kuva siitä, mikä on yrityksen tilanne, arvot ja mitä oikeasti ehdokkaalta odotetaan.

Jos haluat sparrata tilanteesta, niin ole yhteydessä🙋🏻‍♀️!

tiina.salminen@findright.fi
040-730 3421